Makramé för nybörjare – så kommer du igång med knutkonsten

Har du också blivit nyfiken på makramé? Denna fantastiska teknik, där du skapar vackra mönster med bara händerna och lite snöre, är perfekt för nybörjare. I den här guiden visar jag dig grunderna, materialval och ger dig inspiration så att du kan komma igång med egna projekt – från amplar till väggbonader och mycket mer.

Vad är egentligen makramé?

Makramé är en textil teknik där du formar mönster genom att knyta snören eller trådar. Istället för stickor eller virknålar är det dina händer som gör hela jobbet. Tekniken har en spännande historia, med rötter i 1800-talets sjömansliv och Medelhavsområdet. Sjöfarare använde makramé för att fördriva tiden och skapa allt från praktiska saker till vackra dekorationer. Ordet ”makramé” kommer från arabiskans ”migramah”, som betyder ”frans”. Vill du veta mer om makramés historia kan du kolla in Wikipedia.

Enkelt men ändå variationsrikt

Det fina med makramé är att grunderna är enkla, men möjligheterna oändliga. Genom att variera och kombinera knutar skapar du fantastiska mönster. Och du, det gör inget om det blir lite fel ibland – ”Knutar kan ju inte lösa upp sig själva!”, som makraméexperten Fanny Zedenius brukar säga. Makramé är en förlåtande teknik där du kan känna dig trygg, vilket gör den perfekt att lära sig. Läs gärna mer om Fanny och hennes passion för makramé hos Allas.

Makramé – mer än bara en hobby

Idag har makramé fått ett rejält uppsving och passar perfekt in i våra hem. Du kan skapa allt från bohemiska väggbonader och amplar till stilrena smycken och accessoarer. Många, inklusive jag själv, upplever att de repetitiva rörelserna kan vara meditativa och minska stress – perfekt efter en lång dag. Det är något speciellt med att skapa något vackert med händerna.

Dags att börja – material och knutar

Du behöver inte mycket för att komma igång. Här är en lista på det viktigaste:

  • Snöre: Bomullsrep är perfekt för nybörjare – mjukt och lättarbetat. Börja med en tjocklek på 2-3 mm. Du kan också använda hampa, jute eller varför inte återbrukade textilier som gamla lakan? Mer om detta kan du läsa hos Jårrmut.
  • Sax och måttband: Bra att ha för att klippa och mäta snörena.
  • Något att hänga upp arbetet på: En krok, galge eller pinne fungerar utmärkt.
  • Eventuellt: En ring för upphängning (om du ska göra en ampel), pärlor för dekoration och en stoppnål om du vill gömma ändarna på tunnare snören.

Lär dig grundknutarna

Det finns många olika knutar, men börja med att lära dig dessa:

  • Slätknut (makraméknut): Den allra vanligaste knuten, grunden i många projekt.
  • Spiralknut: En variation av slätknuten som ger ett fint spiralmönster.
  • Halvslag: En enkel och mycket användbar knut.
  • Lärkhuvud (lärkhuvudsknop): Perfekt när du ska fästa dina snören i början av ett projekt.

Tips för materialval

Tjockleken på snöret påverkar hur resultatet blir. Tunna snören ger fina, nätta detaljer, medan tjocka snören ger en mer robust och rustik känsla. Bomull är det vanligaste materialet, men testa gärna jute och hampa för att få variation i dina alster.

Knyt din första ampel – steg för steg

Att knyta en ampel är ett perfekt nybörjarprojekt! Här får du en enkel guide, och vill du se bilder på de olika stegen kan du kika in hos Hemslöjden.

  1. Börja med att klippa till åtta stycken snören. Hur långa de ska vara beror på hur lång ampel du vill ha, men cirka 4-5 meter brukar vara lagom. Tänk på att knutarna ”äter” en del av längden.
  2. Vik snörena dubbelt och fäst dem i en ring eller ögla med lärkhuvudsknopar.
  3. Dela upp snörena i grupper om fyra. Nu ska du börja knyta slätknutar. Knyt en slätknut med varje grupp.
  4. Vill du variera mönstret? Testa att knyta några spiralknutar i några av grupperna.
  5. Nu är det dags att knyta ihop grupperna så att det bildar ett nät. Ta två snören från en grupp och två snören från gruppen bredvid. Knyt en slätknut med dessa fyra snören. Gör likadant runt om.
  6. Fortsätt att knyta ihop grupperna på samma sätt, en bit nedanför de första knutarna. Upprepa detta tills du har ett nät som är lagom stort för att rymma din kruka.
  7. Samla ihop alla snören längst ner och knyt en stor, stadig knut. Nu har du en ampel! Du kan dekorera den med pärlor om du vill, se hur de gör på Panduro.

Tips på vägen

Var inte rädd för att ta i ordentligt med snöre. Det är bättre att ha för mycket än för lite, för det är svårt att skarva snyggt. Ett annat tips är att fästa arbetet på en bordskant eller använda en speciell makramékrok. Då blir det lättare att hålla trådarna spända medan du knyter.

Vanliga misstag (och hur du undviker dem)

Som nybörjare är det lätt att göra misstag, men misströsta inte! Här är några vanliga missar och tips på hur du undviker dem:

  • Ojämn spänning: Försök att hålla en jämn spänning i alla trådar när du knyter. Om vissa trådar är lösare än andra kan mönstret bli ojämnt.
  • Fel knut: Det är lätt att råka knyta fel knut, speciellt i början. Ta det lugnt och dubbelkolla varje knut innan du drar åt den.
  • För lite snöre: Som sagt, snåla inte med snöret! Det är jättetråkigt att upptäcka att snöret inte räcker när du nästan är klar.

Mera inspiration och lästips

Nu har du fått en bra grund att stå på. Kom ihåg att ha roligt och våga experimentera! Det finns massor av inspiration att hämta på nätet. Här är några tips:

  • För ännu mer inspiration och beskrivningar på olika projekt kolla in Allas.
  • Eller varför inte skapa en vacker väggbonad? Se hur du gör på Allas.
  • Vill du lära dig grundknuten, kolla in denna guide på hur du gör en makramébonad.

Så, vad väntar du på? Ta fram lite snöre och sätt igång! Upptäck en ny, kreativ hobby och skapa vackra saker till dig själv, ditt hem eller att ge bort till någon du tycker om.

flick