Slöjd – förspilld kvinnokraft eller konst?

Många gillar att skapa med händerna, vare sig det är mjuk eller hård slöjd är det något konstruktivt som ger varaktigt resultat. Det är stor skillnad mot att scrolla på mobilen som väl torde vara den vanligaste fritidssysselsättningen nu för tiden.

För talades det en del om att slöjdande skulle vara förspilld kvinnokraft, men varför ”förspilld” när det resulterar i något användbart eller vackert? Att sticka raggsockor till barnbarnen eller vackra sjalar och tröjor till familjen är för många väldigt avkopplande och trivsamt.

Skapa konst med garn

Att spinna sitt eget garn är inte längre så vanligt, men många slöjdare väljer ändå att färga det själv för att få exakt den nyans som önskas. Garn kan användas till många olika typer av skapande för den konstnärligt lagda. Stickning är tidvis väldigt inne, gamla tiders syjuntor har utvecklats till stick-caféer där prat och stickning flyter på medan vackra ting skapas. Tröjor, raggsockor och allt däremellan. Just nu är det många som stickar så kallade Bernie Sanders-vantar efter att en bild på den amerikanska politikern med dessa vantar blivit ett klickmonster på sociala medier.

Andra konstverk med garn är dessa otroligt vackra vävnader som ibland återfinns i offentliga miljöer. En av de mest kända är kanske den 57 kvadratmeter stora väven i Riksdagshuset, som vi alla sett någon gång i samband med sändningar från plenisalen. Denna stora väv i gråa toner, som föreställer ett skärgårdslandskap är ett avancerat arbete på grund av sin storlek.

Lite mindre format blir det med broderier av olika slag och just broderi har en lång historia i Sverige, inte minst genom vackert broderade hembygdsdräkter. Vi har även haft en kunglighet som tyckte om att att brodera. Gustav V var mycket förtjust i denna ädla konst och ägnade sig huvudsakligen åt så kallad viggsöm, en metod som innebär att hela bottentyget fylls av täta stygn.

flick