Starta ett slöjdkafé

Tänk dig ett ställe dit folk kommer för att skapa, handarbeta, fika och umgås. Där det kreativa står i fokus och där man gärna tillbringar flera timmar med att pyssla, småprata och dricka kaffe. Ibland kan man ordna temakvällar och bjuda in lärare eller föreläsare för att inspirera eller hålla i workshops. Återkommande event skulle kunna vara stickkvällar och broderiträffar. Visst låter det härligt?

Finansiering

Att ha ett slöjdkafé kräver lite mer än ett vanligt kafé. Till exempel behöver gästerna ofta mer utrymme. Några bord bör vara lite större och oömma, så att man kan stå där och arbeta med större projekt, medan andra bord kan vara som vanliga kafébord med mysiga fåtöljer och soffor där man kan sjunka ner med en kopp te och en virkning. Eftersom många av gästerna inte bara behöver större utrymme, utan också stannar längre än en vanliga kafébesökare, kan man behöva en alternativ betalningsmodell. Ett förslag skulle kunna vara att man betalar per timme, åtminstone om man utnyttjar de större borden, ett annat skulle kunna vara en form av medlemskap. Att ordna föreläsningar och kurser kan dra in pengar om du säljer biljetter, men du kan också välja att ha det gratis och istället satsa på att sälja mycket fika till besökarna.

För att starta ett kafé behöver du kapital, vilket få personer har. Då kan du istället ta ett företagslång via Qred.com och få hjälp att komma igång. Ibland finns det lokaler att hyra, andra gånger köper du dem. Du kommer också att behöva lägga pengar på inredning, eventuellt köksutrustning (såvida du inte tar över ett befintligt kafé med alla inventarier) och allt du behöver för att komma igång: kreativt material, kaffe, te, porslin och allt som behövs för att sätta igång att baka. Till det tillkommer förstås att du ska själv gå runt ekonomiskt tills kaféet börjar dra in pengar åt dig. Du kommer också att behöva lägga pengar på marknadsföring, för att få kunderna att hitta till dig. Då är ett företagslån en bra hjälp på vägen.

Material och fika

Om lokalen är stor nog, kan du inreda ett hörn som butik där du säljer slöjdmaterial. Där kan kunderna köpa alltifrån färdiga kit till lite basmaterial, så att de kan komma igång med sitt skapande direkt på plats. Perfekt för den som inte planerat något kreativt, men blir inspirerad när hen väl är på plats. Garnnystan, stickor och virknålar, broderikit och olika sorters småslöjd kan vara lämpligt att sälja. Servera kaffe och te av god kvalitet, så att det är trevligt att komma dit som sällskap till en pysslare även om man själv inte skapar något. Matiga mackor, lite lättsamma frallor och klassiker som bullar, kakor och bakelser är alltid gott. Goda juicer eller smoothies och annat till mellanmål är också bra att komplettera med.

flick