Den sluga slöjden

Det finns många typer av handarbeten som räknas som slöjd och i Sverige har vi en lång tradition av detta. Ingen vet egentligen riktigt hur lång men våra förfäder vikingarna höll på med alla sorters slöjd för längde sedan, och precis som idag så arbetade de med vitt skilda material som ull, läder, trä och metaller. Det är till och med så att själva ordet kommer ifrån fornsvenskans slögph som på det moderna språket skulle kunna översättas som händighet och skicklighet, men också slughet. Orden slöjd och slug är alltså relaterade med varandra och även om det kan låta lite befängt till en början med så handlar det helt enkelt om att vara mycket duktig på något. En slug människa må vara moraliskt lågtstående men man kan inte anklaga denne för att vara korkad!

Än idag så är slöjd ett så pass viktigt kulturarv att man fortfarande undervisar ämnet i skolorna, och detta har mycket att göra med att barn bör ha en insikt i sina traditioner liksom lära sig att uttrycka sig konstfullt och att tillverka bra, vackra och praktiska saker. För länge sedan brukade man dela in lektionerna i flick- och pojkslöjd men senare döpte man om dem till syslöjd och träslöjd för att främja jämlikheten. Förr i tiden var könsrollerna mycket mer uppdelade och det ansågs vara kvinnans jobb att sy, sticka och brodera medan männen sysslade med järnsmide och att tälja.

I Sverige har man undervisat i slöjd sedan år 1878 och även om en del tekniker och material har ändrats idag går undervisningen fortfarande ut på att barn och ungdomar skall lära sig att skapa olika föremål. När man håller på med syslöjd handlar mycket om just att sy, till exempel hur man hanterar en symaskin och hur man kan laga hål med nål och tråd. Man sysslar även med broderi, liksom virkning och stickning och barnen brukar få uppgifter att utföra som till exempel att sy en väska och sedan brodera den med ens namn och kanske ett motiv som blommor.

Träslöjd är en något tyngre form där man inte bara arbetar med träet i sig utan även lär sig om olika verktyg och hur man arbetar med dem. Man får lära sig hur man spikar och sågar, borrar och sandpapprar och även här får eleverna ett antal uppgifter. Bland de mest populära är att spika ihop något rikigt användbart som till exempel en fågelholk eller en bokylla men man tillverkar även mindre saker som namnskyltar och ramar.

Det har debatterats huruvida dessa lektioner är nödvändiga eller ej men det går ändå inte att komma ifrån att det är mycket praktiskt att kunna vissa saker som till exempel att laga ett par jeans eller sätta ihop en möbel.

flick