Hemslöjd på marknader

Det finns många som älskar att hålla på med slöjd och hantverk av olika slag, och om du går på en julmarknad så kommer du att se mestadels slöjdade föremål. Det är allt ifrån smide till halmbockar, korgar och skapelser av garn, ull och trä. Vintern har i alla tider varit den årstid som folk ägnade sig åt hantverk och slöjd, och det är därför du oftast hittar slöjd och hantverk på just julmarknader och vintermarknader.

Sälja dina alster på marknad

Är du en hemmapysslare som älskar att sitta och sticka, virka eller sy saker? Du kanske tillverkar saker i lera eller täljer figurer i trä? Antagligen har du någon gång lekt med tanken på att vara med på en marknad och se om du får dina alster sålda. Tänk på att på en del marknader måste du inneha F-skattsedel för att få sälja något, och att kvitto måste kunna ges till den som handlar om det efterfrågas. Har du stickat, virkat eller sytt efter ett mönster du tagit från internet behöver du vara observant på upphovsrätten för just det mönstret. Får du använda det för att sälja produkten eller får du det inte? Måste du hänvisa till mönstrets skapare? Det här är saker du behöver veta innan du påbörjar skapandet så att du inte står där med en massa saker som du inte får sälja för att upphovsrätten och mönsterskaparen inte medger det. Det bästa är om du skapar dina egna mönster och om du skattar för det du säljer så att det inte blir knas någonstans.

Starta egen firma

Genom att starta din egen firma och ha den på hobbynivå så blir du din egen chef. Det kan till och med vara så att din idé blir en stor succé så att du kanske kan öppna en gårdsbutik eller en liten webbshop. Kanske till och med ha anställda. Det är inte lätt att kastas in i rollen som chef, så därför är det tur att kompetens express kan hjälpa dig med lite utbildning inom ämnet. De erbjuder distanskurser för chefer och anställda där du kan lära dig löneförhandla, hur du genomför medarbetarsamtal, hur du gör en framgångsrik presentation och liknande. Just presentationsdelen kan vara en väldigt bra idé att kunna om det skulle visa sig att du kommer att behöva jaga investerare i din firma och presentera dig och företaget och dina produkter, alster och idéer.

Charmen med marknader

Att vara en del av utställarna, eller för all de besökarna, på en julmarknad är väldigt trevligt och gemytligt. Det råder oftast en fin stämning mellan alla och alla är glada. Utbudet av varor på marknaden är gediget hantverk, tillverkat för hand och med både kunskap och kärlek. Det är saker som tagit tid att tillverka och som kan ha ett stort personligt värde dessutom. Du slipper massproducerat krafs som går sönder på några dagar. Miljövänliga naturmaterial är också vanligt att hitta, och det ger en air av gammaldags, som när mormor var liten. Njut av hantverket på en julmarknad i vinter!

flick