Rädda bina – bygg ett hotell

Om du gillar att pyssla eller att på andra sätt använda dina händer och tillverka saker, då är den här texten något för dig. Sätt dina kunskaper inom träslöjd och hantverk som innefattar arbete med trä på prov samtidigt som du kan vara med och göra en insats för naturen, bygg ett insektshotell till din uteplats eller trädgård.

Tips på hur du går tillväga

Det första som kan vara smart att göra är att gå igenom hur mycket material du behöver. Om du behöver införskaffa nytt material kan du med fördel göra det på exempelvis Byggmax, de är specialister på den här typen av byggen. När du har införskaffat allt material du behöver kan du med fördel skriva ut en ritning och sedan börja bygga. Det behöver inte vara särskilt svårt eller omständligt att hjälpa naturen på traven lite.

Det finns förstås massor med andra saker du kan göra som kombinerar att använda träslöjd med att rädda naturen. Det finns en uppsjö med tips på annat du kan göra för att mångfaldssäkra din trädgård, exempelvis bygga fågelholkar eller fågelbad, bygga fjärilshotell och mycket annat. Det är bara fantasin som sätter dina gränser.

För den som vill ta det hela steget längre finns det förstås en rad större projekt som lämpar sig för din trädgård eller uteplats också. Kanske hade du kunnat snickra ihop din egen bänk eller soffgrupp i trädgården till exempel. Du kan också bygga växthus eller skapa oaser i din trädgård med hjälp av staket och buskar.

Det är också världens bästa present att ge bort ett insektshotell, en fågelholk eller fjärilshotell till någon som också har uteplats eller trädgård. Framför allt om personen i fråga inte är lika pysslig eller händig som du. Annars kan du ge bort materialet och en ritning så får personen bygga ihop det själv.

flick