Slöjd på nätet

Trots att många idag, både barn och vuxna, tycker att slöjd inte är det viktigaste ämnet i skolan och kanske till och med borde ersättas med mer datakunskap, till exempel, så har man behållt ämnet i läroplanen av ett antal anledningar. Undersökningar har visat att eleverna själva tycker att det är mycket kul med slöjd och slöjdlärarna själva poängterar alltid vikten av att lära sig att skapa.

Ibland upplever lärare att de inte riktigt räcker till och särskilt under slöjdundervisning krävs det mycket tid och uppmärksamhet åt varje elev då de individuellt sysslar med många olika projekt. Detta har slöjdlärare på Talavidskolan i Jönköping nu valt att göra något åt, och i samarbete med andra skolor och lärare har man startat ett projekt som handlar om slöjd på nätet där elever digitalt kan ta del av demonstrationer, idéer och lärdomar både i hemmet och under lektioner.

Hjärnan bakom detta projekt heter Monica Arnklint och det är förmodligen ingen tillfällighet att hon både är slöjd- och IT-lärare. Hon har valt att så att säga duplicera sig själv genom att låta eleverna använda läsplattor under lektionerna där hon och andra lärare demonstrerar olika metoder, lär ut saker som vokabulär och tekniker liksom tipsar om roliga projekt som tar mer eller mindre tid och energi.

Undervisningen på denna sida är nästan helt i form av videos som Arnklint gjort och där hon demonstrerar rent praktiskt hur man tillverkar till exempel mössor, väskor och mjukisdjur, liksom visar praktiska saker som hur man trär en tråd genom en nål på bästa sätt. Hon visar även olika tillbehör i varje form av textilsömnad liksom vad olika föremål heter. Till exempel kan det vara mycket praktiskt för ett barn att lära sig skillnaden mellan en knappnål, en synål och en säkerhetsnål och vad olika typer av stygn kallas.

Sidan kan även användas med storbehållning av vuxna i hemmet och man får här tips om hur man kan tillverka bra saker till kök och sovrum; kuddar, grytlappar och frottéhanddukar är bara några få av de föremål vi behöver dagligen. Genom att själv göra en skiss och sedan kunna utföra den får man något mycket personligt att skapa och det ligger alltid en glädje och tillfredställelse att tillverka saker på egen hand. Man väljer själv hur enkelt eller svårt projektet skall vara och har man barn är detta dessutom ett roligt sätt att göra någonting tillsammans på fritiden.

flick