Slöjdandets fördelar

I dagens köp-och-släng-samhälle är det kanske många som inte längre tänker på att de flesta människor var hemslöjdare för bara ett par generationer sedan. Vi var till största delen en landsbygdslevande befolkning. På gårdar och i torp runt om i landet var det av yttersta vikt att familjen själva kunde göra sina egna bruksföremål och sy sina kläder. Numera har vi lyxen att ha en väl tilltagen fritid som behöver fyllas med något. Jag vill slå ett slag för olika former av hemslöjd som du och familjen kan göra tillsammans. Nu inför jul kan du till exempel skapa många av juldekorationerna tillsammans med barnen. Det blir roligt för dem och håller dem borta från dataspel en stund. Ni kan tillverka olika saker att hänga i granen, ni kan väva julbonader och ni kan tälja till ljusstakar och små julgrisar.

Man kan slöjda till sin tillvaro hur mycket som helst. Man kan måttbygga sina förvaringshyllor hemma till vardagsrummet. Snickra till bokhyllor, skohyllor och dylikt. För att inte störa grannarna för mycket om du bor i lägenhet kan du vända dig till www.silentswede.se för att få hjälp. Min bror har gjort om sitt vardagsrum i bostadsrätten till en slöjdverkstad med bandsåg. svarv och andra maskiner. Det går om man vill – och respekterar grannarna. Min fru har fastnat för miniatyrer och tillverkar mängder av små möbler och annat till barnens dockhus. När man gör miniatyrer får man arbeta med ett brett utbud av slöjd. Man får göra lite träslöjd för möblerna, man får syssla med syslöjd för att tillverka de små mattorna, gardinerna och kuddarna och man får pröva på att måla små tavlor till väggarna i dockhuset.

Min svärmor ägnar sig åt syslöjd i alla former. Nu i november och december ägnar hon mest tid åt docktillverkning. Hon gör många gulliga tomtar, renar, troll och snögubbar som hon säljer inför jul till folk som vill ha julfint hemma, men som inte har ett eget slöjdintresse. Nyttan med hemslöjd är dock inte främst ekonomisk utan det är den avkoppling som slöjdandet ger. Man kan se det som en avstressande terapi. Om man skulle kunna tjäna en slant är det bara en bonus.

Om du själv har funderat på att börja slöjda är det bara att sätta igång. Tiden går och det kommer inte att dyka upp ett bättre tillfälle att börja längre fram. Det finns många kurser att börja på för att lära sig olika sorters slöjd. Det finns tusentals filmer på youtube för den som vill lära sig olika tekniker. Du hittar fort något för dig och har du tid provar du helst olika sorters slöjdande för att se vad du gillar mest. Du kanske fastnar för att skapa med lera, eller för att väva väggbonader. Kanske vill du sy fantasykläder till barnkalas eller tälja små figurer till ett dockhus. Vad du än har för slöjdintresse är det bäst att du börjar nu. Dagarna räcker längre när man slöjdar och man får stimulans av att göra egna saker.

flick