Slöjden i skolan
Slöjd är ett av de praktiska ämnen som undervisas i Sveriges skolor och enligt det
Svenska Skolverket så finns det en specifik läroplan i syfte att lära barn många saker om slöjd. Anledningen till att Skolverket anser detta vara ett så viktigt ämne är att barn med detta lär sig att uttrycka sig i färg och form, vilket är en stor del av den personliga utvecklingen.
Rent praktiskt så innebär också slöjd att barn och ungdomar får lära sig viktiga saker som hur man hanterar olika verktyg, allt ifrån nålar till hammare, liksom hur en färgskala fungerar och vilka material som finns att tillgå. Dessa praktiska kunskaper tillåter sedan barnet att genom olika tekniker, som också ingår i läroplanen, tillverka olika föremål både fritt och som specifika uppgifter.
När barn börjar skolan så handlar slöjdlektionerna om de mest grundläggande kunskaperna. Man får till exempel lära sig vad olika verktyg heter, som till exempel såg och skruvmejsel, och man får också prova på att använda dem. När barnen lärt sig dessa enkla saker får de börja mindre projekt, som att till exempel tillverka en namnskylt till ytterdörren eller en tygväska i olika färger.
På mellanstadiet går man in lite djupare och barnen får lära sig olika hantverkstekniker, som att till exempel virka eller holka ur trä. Eftersom de vid det här laget redan kan färgerna får man nu istället börja experimentera med nyanser och kombinationer, liksom att lära sig lite om hur symbolik fungerar.
På högstadiet blir det så dags för att använda lite tyngre maskiner, som symaskiner eller elektriska borrar och detta gör att projekten blir större och lite mer komplicerade. Man får också lära sig att läsa mönster och manualer.