Syslöjd i skolan

Att kunna sy på en knapp på den där trasiga blusen eller laga ett hål i jeansen kanske inte låter som en svår uppgift, men det är något som faktiskt är relativt nödvändigt att kunna i vuxen ålder. Redan i skolan får barn möjlighet att testa på slöjd av olika slag. Det finns oftast både träslöjd och syslöjd. På dessa lektioner får barnen möjlighet att testa på att skapa olika typer av föremål. På träslöjden är det naturligtvis föremål i trä som det handlar om och på syslöjden får man testa på allt som hör sykonsten till.

Vad får man skapa?

Oftast finns det inga begränsningar för vad barnen får skapa, men det finns några saker som alla elever först måste testa på. Det är bland annat att göra en smörkniv och en skål på träslöjden. På syslöjden är det kuddöverdrag/örngott som gäller och i vissa fall även förkläden, vilket är väldigt populärt och mycket uppskattat. Det finns ett stort urval av olika tyger och trådar att använda sig av och barnen får också lära sig hur man trär en symaskin. Att kunna trä en symaskin är något som man kan ha väldigt stor nytta av i sin vardag, om inte nu i en ung ålder, så längre fram.

Att skapa ett snyggt badlakan med tryck kanske är betydligt svårare, men visst finns det möjlighet om man vill. Ju längre upp i årskurserna som man kommer, desto större valmöjlighet har man också. Barnen arbetar och skapar naturligtvis inte ensamma, utan precis som vid svenskalektionerna eller vid matematiken så finns det en kunnig lärare på plats som vägleder och lär ut korrekt.

Får barnen välja själva?

Det är mycket viktigt att alla barn och elever får testa på både träslöjd och syslöjd. Att man får testa på de olika slöjdkonsterna gör så att barnen enklare får en chans att se vad man tycker bäst om att göra. Oftast så brukar en typ av slöjd pågå under en hel termin, och vid nästa termin så byter grupperna av. På så sätt blir det inte för stora klasser och lärarna har möjlighet att fokusera på mindre grupper och därmed också bistå med bättre hjälp.

Visst kan det vara så att man redan är medveten om att man tycker om t.ex. syslöjd bättre än träslöjd. I vissa fall finns det då, när man kommit upp i en högre ålder, möjlighet att välja vad man vill fokusera lite extra på. Detta kan dock variera väldigt mycket beroende på vilken skola man går i och vad det finns för lärarprogram att anpassa sig efter.

Uppmuntra ditt barn hemma

Du kan alltid uppmuntra ditt barns intresse hemma och som förälder är detta väldigt viktigt. Har ni en symaskin kan ni tillsammans testa på de olika mönster som finns och har ni tillgång till virke kan ni testa på olika täljningstekniker.

flick