Vintervarm med nålbundet

Har du hört talas om den gamla garntekniken nålbindning? Det är en väldigt gammal teknik som vikingarna bland annat använde sig av innan stickning och virkning hade kommit till Norden. Själva tekniken påminner om att knyta fisknät, så du gör små knutar hela tiden. Skillnaden mellan stickat/virkat och nålbindning är stor. Går en tråd av kommer det stickade eller virkade att repa upp sig medan det på det nålbundna inte repar upp sig alls utan endast blir ett hål du kan snörpa ihop lätt och smidigt med en ny tråd.

Tub-teknik

Du kan nålbinda det mesta när du väl lärt dig tekniken. Ett par gosiga raggsockor, en tröja som värmer lika mycket som en tjockstickad lusekofta eller varför inte benvärmare eller vantar och en mössa? Det enklaste att göra är att nålbinda runt om, så att det blir en tub av det du gör och sedan syr du ihop de olika delarna. Givetvis kan du behöva göra ökningar och minskningar också, men väldigt enkelt uttryckt kan du tillverka både tröjor, strumpor och vantar med hjälp av tub-tekniken.

Du kanske bor i ett hus som är lite dragigt eller har dörrar som behöver bytas ut? Det är dumt att frysa i onödan, så att se över dina dörrar kan vara en välgärning både för värmeförbrukningen och för ditt eget välbefinnande. Vare sig du vill ha en ny skjutdörr eller en massiv innerdörr så hittar du det hos GK Door AB. Med bättre dörrar och ett par nålbundna sockar så slipper du frysa till vintern.

Kom igång

För att nålbinda behöver du ullgarn och en nålbindningsnål. Det går lika bra att ta en grov stoppnål till en början och beskrivningar på hur du ska göra kan du lätt googla fram. Det finns flertalet olika stygn som ger olika mönster och tjocklek så ta ett titt och se vad du tycker är snyggast och vad som verkar enklast att börja med. Ett tips är mammen-stygnet som ger ett fint fiskbensmönster.

När du har ett trevligt ullgarn tar du av ungefär en och en halv meter av garnet, trär nålen och gör en ögla som du sätter runt tummen. Nu är du redo att börja. Under tiden du nålbinder använder du således tummen som öglehållare hela tiden, istället för som med stickning och virkning där du oftast använder pekfingret att ha garnet runt. När din garnbit närmar sig sitt slut tar du bara av en ny bit ifrån nystanet och skarvar. Vill du skarva med stil som en viking väter du ändarna i munnen, lägger dem i handen och tvinnar ihop dem tills tråden är förlängd. När du nålbinder är det alltså knutar du gör och du drar igenom hela tråden genom stygnet. Det är därför det inte går att ha hela tråden i nystanet, för att sitta och dra igenom ett helt nystan på ett antal meter för varje stygn eller maska kan dels trissa upp tråden och dels vara ett tröstlöst arbete.

Våga prova på nålbindning och lär dig en nästan glömd textil teknik. Lycka till!

flick