Uppdatera gamla möbler med nya slöjdade detaljer

Alla har vi väl några gamla möbler som står i ett förråd eller på ett undanskymt ställe i bostaden. Visst skulle det vara kul om de kunde få nytt liv? Det är fullt möjligt. Känner du till något om slöjdens historia så vet du att människor i alla tider har lagat och förskönat med hjälp av slöjd. Det kan handla om allt från snickarglädje, dekormålning eller att klä om en sliten möbel. Det är synd om den kunskapen ska falla i glömska, så här kommer tips på olika projekt du kan ta dig an.

Dekormåla en byrå

En gammal byrå får lätt nytt liv med lite färg. Dekormålning är en konst med gamla anor. Allmogen målade till exempel sina möbler för att göra dem vackrare och dekormålare var en stor yrkesgrupp på den tiden. Du kan måla dekor på många sätt. Känner du dig osäker finns det färdiga stenciler att köpa. Då behöver du bara dutta på färgen med en svamp. Du kan också göra egna stenciler efter tycke och smak. Är du våghalsig målar du på fri hand. Vilket mönster du ska välja är helt upp till dig. Kanske kan du ta upp färgen på dina väggar eller inspireras av en vacker tapet? Hos familjetapeter hittar du många snygga tapeter med vackra mönster. Vad sägs till exempel om ett prunkande blomsterfält eller ett mer stilistiskt rutmönster?

Svarva nya ben till pallen

Vill du höja upp en sittpuff eller ge en pall nya, vackra ben? Då är det svarvning du ska ägna dig åt. Det här är förvisso en teknik som kräver lite övning, men resultatet kommer att bli fantastiskt. För att svara behöver du så klart en svarv. Själva proceduren går ut på att du med ett svarvstål formar ett snurrande trästycke. Beroende på hur hårt du trycker och hur du rör svarvstålet så bildas olika mönster. Om du är helt ovan kan det vara bra att ta någon som är erfaren till hjälp. Den som inte riktigt vågar sig på svarvning kan istället tälja vackra mönster i trä. Varför inte försöka dig på att tälja en dalahäst ur ett trästycke? Det går även att skära ut mönster i trä med karvsnittsteknik. Det kan man göra med en kniv som är avsedd för just det, men det går också att använda en liten täljkniv.

flick